Macca update 20 november 2020


TIJDELIJK NIET LEVERBAAR, NIEUWE EDITIE OP KOMST

  • Deze week publiceren wij de nieuwe Ramming-podcast. Nu zijn de jaren met Wings aan de beurt. Het leek in 1972 niet veelbelovend maar McCartney slaagde er toch echt in om met Wings een beetje uit de alles overheersende schaduw van de Beatles weg te komen.
Luister naar podcast: De WINGS JAREN
  • We introduceerden vorige week de rubriek: DE TOP TIEN SOLO McCARTNEY SONGS. We ontvingen een bericht van Dennis de Vilder en hij geeft deze week zijn tien favoriete nummers. Iedereen is welkom om een reactie te sturen of de eigen tien topsongs!
  • Het boek zal rond 25 november beschikbaar zijn, wees er snel bij en bestel het alvast via deze site. Gebruik hiervoor het bestelformulier. Wie het via de site bestelt, ontvangt een exclusieve kaart met een fraaie foto van McCartney uit het jaar dat Liverpool de culturele hoofdstad van Europa was.
  • We beloofden in de toeloop naar 11 december ook wat aandacht te besteden aan het nieuwe album van Paul: McCartney III. We kunnen je meedelen dat het Engelse magazine Uncut een 9 geeft (uit 10), een ongekend hoge score voor een McCartney-album door een recensent! Deze typeert het album als ‘losjes, een beetje ongewoon met een welkom experimenteel gevoel’. De song Deep Deep Feeling wordt beoordeeld als het beste nummer, terwijl ook Women And Wives, Kiss Of Venus en ‘Slidin’ worden geprezen. Het lijkt erop dat onze vriend zichzelf weer eens heeft overtroffen. Nog even geduld!

‘Met de Beatles repeteerden we soms drie dagen. Met Wings maanden. En het klinkt beter dan ik dacht dat het zou klinken.’ – Paul McCartney – 1984

Deze week de Top 10 van Dennis Hilgers uit Groningen. Dennis meldt hierbij:

Beste Rob van den Berg, ik ben geboren in 1975 en ontdekte Paul toen zijn kikkerliedje populair was. Maar ik was nog te jong om fan te worden, maar een paar jaar later heeft mijn moeder mij meegenomen naar zijn concert in Rotterdam. En zo ben ik vanaf dat ik een jaar of vijftien was verknocht geraakt aan McCartney. Wat leuk dat ik mijn lievelingsliedjes bekend kan maken en ik verheug mij op jouw boek!’

PlaatsSongJaar
1Waterfalls1980
2The Man1983
3Ebony And Ivory1982
4Jenny Wren2005
5Man We Was Lonely1970
6With A Litte Luck1978
7Little Willow1997
8We Got Married1989
9Uncle Albert/Admiral Halsey1971
10We All Stand Together1984
Bedankt Dennis!

Lees hier over het eerste deel van het boek:
het eerste decennium 1970 – 1980

Wie begin jaren zeventig voorspelde dat Paul McCartney aan het einde van dit tijdvak te boek zal staan als de meest succesvolle ex-Beatle, zou zijn uitgelachen. McCartney is degene die tot op het allerlaatst heeft geprobeerd de Beatles bij elkaar te houden. Zijn onhandige promotie voor zijn eerste soloalbum waarbij (volgens McCartney zelf onbedoeld) duidelijk wordt dat de groep die de jaren zestig domineerde niet meer bestond, zal hem (erg) lang worden nagedragen door popjournalisten, recensenten een deel van de hard core Beatlesfans.

Zijn eerste soloplaat is een mooi stuk huisvlijt waarop hij alle instrumenten zelf bespeelt. Het is een plaat waarop merkbaar is dat de spanningen van de laatste jaren zijn weggevallen, we horen een McCartney die relaxed is en plezier heeft. Maar het is grotendeels een geïmproviseerd album, dat direct wordt vergeleken met het laatste werk van de Beatles. In die vergelijking delft McCartney het onderspit. McCartney besluit vervolgens, anders dan zijn vroegere collega’s, om een hele andere weg in te slaan. Met zijn tweede soloplaat RAM legt hij de basis voor het geluid dat zijn verdere werk in de jaren zeventig zal kenmerken: de Wingssound. McCartney doet ook wat hij de andere Beatles voorstelde, nog in september 1969, hij gaat met zijn nieuwe groep op tournee.

Een mens is de top, een dier ook’ – Paul McCartney in zijn song Wild Life.

Eerst kleinschalig, langs Engelse universiteiten. Hij bouwt dit op naar de grootschalige en ongekend succesvolle wereldtournee van 1975/1976. Wat typerend is in dit eerste decennium is dat de recensenten McCartney consequent de grond in boren terwijl het grote publiek hem niet in de steek laat. Wie nu achteraf terugkijkt naar deze periode ziet dat McCartney met Wings na een aarzelende start een hele trits solide hitsingles heeft gemaakt, die zijn veelzijdigheid illustreren. En in ieder geval één legendarisch album. Band On The Run is het beste wat je van een ex-Beatle mag verwachten.

In een terugblik op de pophistorie van de seventies merkt de redactie van deze bundel op dat Paul McCartney dit tijdperk dan misschien weliswaar moeizaam mag zijn gestart hij tegenovergesteld is geëindigd. Zo werd hij aanvankelijk beschuldigd van het voortbrengen van ‘edelkitsch’. Maar aan het einde van de jaren zeventig is Paul terug aan het firmament waar hij met de Beatles was. Hij staat dan te boek als de ‘duurst betaalde artiest’ en als de ‘meest succesvolle componist’.

Beste platen: RAM (solo) en Band On The Run (met Wings)


Wil je het boek bestellen?
Maak dan gebruik van het
BESTELFORMULIER
of ga naar:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s