Macca update 14 november 2020


TIJDELIJK NIET LEVERBAAR, NIEUWE EDITIE OP KOMST

  • De nieuwe Ramming-podcast over het begin van de solocarrière is uit. Rob van den Berg gaat hier in op Pauls moeizame start begin jaren ’70.
Luister naar podcast: Einde van de Beatles
  • We introduceren een nieuwe rubriek: DE TOP TIEN SOLO McCARTNEY SONGS. Je bent welkom om je reactie te sturen of jouw eigen tien topsongs!
  • Het boek zal rond 25 november beschikbaar zijn, wees er snel bij en bestel het alvast via deze site. Gebruik hiervoor het bestelformulier.
  • We gaan vanzelfsprekend de komende weken ook wat aandacht besteden aan het nieuwe album van Paul dat op 11 december verschijnt: McCartney III. Eindelijk is het er van gekomen en we zijn erg benieuwd naar wat onze muzikale alleskunner er deze keer van heeft gebrouwen.
  • In het volgende nummer van het Engels magazine Uncut zal een interview met Paul staan en een speciale bijlage (‘McCartney Scrapbook’).

Deze week de Top 10 volgens het Amerikaanse blad Rolling Stone dat kennelijk vindt dat McCartney er na 1975 mee is gestopt (?).

PlaatsSongJaar
1Maybe I’m Amazed1970
2Band On The Run1973
3Too Many People1971
4Live And Let Die1973
5Uncle Albert/Admiral Halsey1971
6Jet1973
7Junk1970
8Hi Hi Hi1972
9Another Day1971
10Venus And Mars/Rock Show1975

Lees hier over het eerste deel van het boek:
het eerste decennium 1970 – 1980

Wie begin jaren zeventig voorspelde dat Paul McCartney aan het einde van dit tijdvak te boek zal staan als de meest succesvolle ex-Beatle, zou zijn uitgelachen. McCartney is degene die tot op het allerlaatst heeft geprobeerd de Beatles bij elkaar te houden. Zijn onhandige promotie voor zijn eerste soloalbum waarbij (volgens McCartney zelf onbedoeld) duidelijk wordt dat de groep die de jaren zestig domineerde niet meer bestond, zal hem (erg) lang worden nagedragen door popjournalisten, recensenten een deel van de hard core Beatlesfans.

Zijn eerste soloplaat is een mooi stuk huisvlijt waarop hij alle instrumenten zelf bespeelt. Het is een plaat waarop merkbaar is dat de spanningen van de laatste jaren zijn weggevallen, we horen een McCartney die relaxed is en plezier heeft. Maar het is grotendeels een geïmproviseerd album, dat direct wordt vergeleken met het laatste werk van de Beatles. In die vergelijking delft McCartney het onderspit. McCartney besluit vervolgens, anders dan zijn vroegere collega’s, om een hele andere weg in te slaan. Met zijn tweede soloplaat RAM legt hij de basis voor het geluid dat zijn verdere werk in de jaren zeventig zal kenmerken: de Wingssound. McCartney doet ook wat hij de andere Beatles voorstelde, nog in september 1969, hij gaat met zijn nieuwe groep op tournee.

Een mens is de top, een dier ook’ – Paul McCartney in zijn song Wild Life.

Eerst kleinschalig, langs Engelse universiteiten. Hij bouwt dit op naar de grootschalige en ongekend succesvolle wereldtournee van 1975/1976. Wat typerend is in dit eerste decennium is dat de recensenten McCartney consequent de grond in boren terwijl het grote publiek hem niet in de steek laat. Wie nu achteraf terugkijkt naar deze periode ziet dat McCartney met Wings na een aarzelende start een hele trits solide hitsingles heeft gemaakt, die zijn veelzijdigheid illustreren. En in ieder geval één legendarisch album. Band On The Run is het beste wat je van een ex-Beatle mag verwachten.

In een terugblik op de pophistorie van de seventies merkt de redactie van deze bundel op dat Paul McCartney dit tijdperk dan misschien weliswaar moeizaam mag zijn gestart hij tegenovergesteld is geëindigd. Zo werd hij aanvankelijk beschuldigd van het voortbrengen van ‘edelkitsch’. Maar aan het einde van de jaren zeventig is Paul terug aan het firmament waar hij met de Beatles was. Hij staat dan te boek als de ‘duurst betaalde artiest’ en als de ‘meest succesvolle componist’.

Beste platen: RAM (solo) en Band On The Run (met Wings)


Wil je het boek bestellen?
Maak dan gebruik van het
BESTELFORMULIER
of ga naar:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s