Macca update 12 februari 2021


TIJDELIJK NIET LEVERBAAR, NIEUWE EDITIE OP KOMST

Deze keer een podcast over de albums Chaos And Creation In The Backyard en Memory Almost Full. De volgende podcast zal helemaal gaan over Pauls project The Fireman. 

Einde voorraad in zicht

Heb je het boek nog niet of ken je iemand die er belangstelling voor heeft maar het nog niet heeft aangeschaft? Weet dan dat onze voorraad op raakt en over enige tijd is het boek mogelijk uitverkocht. Een tweede druk zal voorlopig niet aan de orde zijn. Misschien dat dit over een paar jaar zal gebeuren. Wel zal mogelijk later dit jaar een ‘Special Collector’s Edition’ van het boek uitkomen. Hierin deels ander fotomateriaal, een discografie van de singles en korte biografieën van de leden van Wings. Het zal een luxe hard cover-uitgave zijn (wel met een behoorlijk prijskaartje). Blijf deze website volgen voor het laatste nieuws hierover. 

Reacties 

Er komen regelmatig reacties binnen. Kritische noten ontbreken niet. Zo is erop gewezen dat het fotomateriaal soms kwalitatief minder is en dat een complete discografie ontbreekt. Er zijn (gelukkig) overwegend positieve reacties. Een paar voorbeelden: 

Lekker compact geschreven, overzichtelijk. 

Interessant en mooi boek; het werkt echt verslavend.  

Veel nieuwe dingen tegengekomen!   

Mooi boek, de verwachting overtroffen. 

Japanse release 

Ik had al vier exemplaren van McCartney III besteld, dit natuurlijk i.v.m. de bonustracks. Dit met de ervaring dat Paul er een handje van heeft meerdere edities van zijn albums uit te brengen. Niet zelden wordt door een latere uitgave een eerder aangeschaft exemplaar in feite overbodig. Maar toch, bonustracks zijn bijna altijd interessant. Dan wordt bekend dat de Japanse editie alle vier de bonustracks met het album op één schijfje telt. Na wikken en wegen deze dan toch maar aangeschaft (ca. € 35,–). Ik beschik nu over vijf exemplaren van McCartney III. Maar van de Japanse editie heb ik geen spijt. Afgezien van de bonustracks, verschilt de hoes (foto achterkant, de binnenkant) en ook de in-lay. Het neemt niet weg dat je met de reguliere editie en de Japanse editie (op dit moment) volledig bent voorzien. Ik denk niet dat Paul McCartney zelf aan de wieg staat van al die verschillende releases. Dat is in de jaren tachtig begonnen en is sindsdien slechts in hevigheid toegenomen. Bij Egypt Station was het al van de gekke maar ditmaal is het heus buitensporig. De trouwe fans zijn er gewoon de dupe van. Tel daarbij nog eens op dat de kwaliteit van de bonustracks van McCartney III weinig nieuws hebben te bieden, dan mag je concluderen dat de prijs-kwaliteitsverhouding helemaal zoek is. En dan toch geen spijt hebben? 

Little Steven

Steven Von Zandt, bekend als Little Steven, wordt dit jaar 71 en hoort dus bij de oudjes. Hij werkt al langere tijd samen met Bruce Springsteen. Steven heeft ook een aantal soloplaten uitgebracht. Hij is een verklaard fan van de Beatles en heeft met zijn groep The Disciples of Soul een album uitgebracht dat is opgenomen in de fameuze Cavern Club in Liverpool. Little Steven trad ook op met McCartney in The Roundhouse Theatre en dit vind je op de bij het album gevoegde DVD. Binnenkort op deze site de recensie van dat album door Rob van den Berg. 


Retrospectie is een natuurlijk iets voor een creatief artiest. Want het verleden is in een zeker opzicht alles wat je hebt. – Paul McCartney, 2007

Advertentie muziekkrant Oor van 12-12-2020

Lees hier over de eerste vier delen van het boek:

het vierde decennium 2000 – 2010

Paul McCartney vindt als weduwnaar nieuw geluk bij Heather Mills, met wie hij dochterBeatrice krijgt. Dit geluk is van relatief korte duur en eindigt in een vechtscheiding. McCartney maakt zich druk over de terroristische aanslagen in New York, schrijft er een liedje over en staat aan de basis van een herdenkingsconcert. McCartney hoort tot de oude garde, met de Rolling Stones, Bob Dylan en Neil Young. Voor hen allen geldt dat ze nog steeds platen maken met weinig impact op de hitlijsten en graag optreden voor publiek dat wel warm loopt voor hun concerten.

Wat zich in de jaren negentig aftekent wordt in dit decennium voortgezet. De productie van nieuwe albums gaat op een lager pitje. Dit komt ten goede aan de kwaliteit. De verrassing mag er een beetje vanaf zijn, McCartney blijkt toch in staat om in dit tijdvak twee solide platen uit te brengen. Voor zowel Chaos And Creation In The Backyard als Memory Amost Full kan worden gesteld dat deze tot de betere soloplaten van Paul behoren.

De beroemde Paul McCartney, die gozer van de Beatles, is mijn alter ego. De gewone Paul McCartney staat ’s ochtends op, kleedt zich aan en zoekt een paar sokken zonder een gat erin.

Op het persoonlijke vlak komt het ook weer prima in orde, terwijl de scheiding van Mills nog niet formeel rond is, heeft Paul een relatie gekregen met Nancy Shevell die op dat moment zelf ook in scheiding ligt.

Beste plaat: Memory Almost Full


het derde decennium 1990 – 2000

Met het hervatten van live optreden, zet McCartney zijn eigen trend voor de langere termijn. Al is hij zijn hoogtepunt in dit opzicht gepasseerd, een Paul McCartney-concert blijft tot op de dag van vandaag een uitzonderlijke gebeurtenis. Dit ondanks zijn teruglopende vocale bereik en de (bijna 3 uur in beslag nemende) setlist, die gespeend is van enige avontuurlijkheid. McCartney begint dit decennium voortvarend met een zeer geslaagde registratie van zijn wereldtournee, Tripping The Live Fantastic, en is hij één van de eerste grote namen die een unplugged concert geeft voor de zender MTV. Ook daarvan verschijnt een zeer geslaagde registratie op cd.

In het midden van dit decennium werkt McCartney, met Harrison en Starr, aan de lijvige reeks Beatles Anthology en maakt hij volgens eigen zeggen opnieuw kennis met veel van zijn vroeger werk. Beatles Anthology leidt midden jaren negentig tot een ware Beatlesrevival. McCartney werkt in het kielzog van het Anthology-project samen met Jeff Lynne wat leidt tot één van zijn best ontvangen soloplaten Flaming Pie.

‘Ik ben eigenlijk heel gewoon. Ik heb dezelfde vreugde en hetzelfde verdriet als de meeste mensen’

McCartney legt zich in deze jaren toe op klassieke muziek, zoals Liverpool Oratorio, A Leaf en Standing Stone. Met Youth levert hij een technodance album en een ambientalbum, waar de gemiddelde McCartneyfan weinig affiniteit mee heeft.

Paul wordt geridderd en is voortaan Sir Paul McCartney. Maar dit decennium bevat ook het zwaarste jaar in Pauls leven. In 1998 overlijdt zijn geliefde Linda op veel te jonge leeftijd. Het is wrang; net als zijn moeder Mary wordt borstkanker Linda fataal.

Beste plaat: Flaming Pie

Wil je het bestellen? Maak dan gebruik van het bestelformulier.


het tweede decennium 1980 – 1990

De jaren tachtig staan bekend als McCartneys verloren jaren. Dat is een verkeerd beeld. Je kunt niet negeren dat hij met Tug Of War en in mindere mate Flowers In The Dirt goede albums heeft gemaakt. McCartney is uitgekeken op Wings. Het einde van de groep wordt eigenlijk gemarkeerd door zijn arrestatie aan het begin van de Japanse tour in januari 1980. McCartney wordt betrapt op het bezit van marihuana en brengt tien dagen door in de gevangenis. opgesloten en daarna vrijgelaten, zonder dat er een aanklacht werd ingediend. Later in 1980 wordt John Lennon vermoord in New York. Dat leidt opnieuw tot sentimenten die McCartney niet gunstig zijn gezind. Is zijn reputatie eind jaren zeventig hersteld, nu wordt hij weer (lange tijd) neergezet als een tweederangs muzikant die in de schaduw van Lennon staat. Het is een onterecht beeld waar Paul maar moeilijk overheen lijkt te komen.

McCartney is bevrijd van Wings en verkent met wisselend succes de mogelijkheden. Hij werkt samen met Stevie Wonder en Michael Jackson wat leidt tot grote, internationale hits. Hij maakt een bioscoopfilm (Give My Regards To Broad Street) die ongenadig flopt en lijkt dan uit het oog te hebben verloren dat de tijd van de Beatlesfilms lang achter hem ligt en dat zijn fans inmiddels ook volwassen zijn. Muzikaal zoekt hij daarna naar nieuwe impulsen waarbij zijn muziek ontoegankelijker wordt en hij langzaamaan zijn greep op de hitparades verliest.

We leiden onszelf naar een vreselijke holocaust, naar een wereld waar niets meer in het wild leeft. De mensheid zal de touwtjes in handen hebben, maar waarover?’ – Paul McCartney in Tour Programma 1989/1990

Pas aan het einde van de jaren tachtig besluit McCartney weer op tournee te gaan, na bijna tien jaren (op een incidenteel optreden na) in de studio te hebben gebivakkeerd.

Beste plaat: Tug Of War

Wil je het bestellen? Maak dan gebruik van het bestelformulier.


het eerste decennium 1970 – 1980

Wie begin jaren zeventig voorspelde dat Paul McCartney aan het einde van dit tijdvak te boek zal staan als de meest succesvolle ex-Beatle, zou zijn uitgelachen. McCartney is degene die tot op het allerlaatst heeft geprobeerd de Beatles bij elkaar te houden. Zijn onhandige promotie voor zijn eerste soloalbum waarbij (volgens McCartney zelf onbedoeld) duidelijk wordt dat de groep die de jaren zestig domineerde niet meer bestond, zal hem (erg) lang worden nagedragen door popjournalisten, recensenten een deel van de hard core Beatlesfans.

Zijn eerste soloplaat is een mooi stuk huisvlijt waarop hij alle instrumenten zelf bespeelt. Het is een plaat waarop merkbaar is dat de spanningen van de laatste jaren zijn weggevallen, we horen een McCartney die relaxed is en plezier heeft. Maar het is grotendeels een geïmproviseerd album, dat direct wordt vergeleken met het laatste werk van de Beatles. In die vergelijking delft McCartney het onderspit. McCartney besluit vervolgens, anders dan zijn vroegere collega’s, om een hele andere weg in te slaan. Met zijn tweede soloplaat RAM legt hij de basis voor het geluid dat zijn verdere werk in de jaren zeventig zal kenmerken: de Wingssound. McCartney doet ook wat hij de andere Beatles voorstelde, nog in september 1969, hij gaat met zijn nieuwe groep op tournee.

Een mens is de top, een dier ook’ – Paul McCartney in zijn song Wild Life.

Eerst kleinschalig, langs Engelse universiteiten. Hij bouwt dit op naar de grootschalige en ongekend succesvolle wereldtournee van 1975/1976. Wat typerend is in dit eerste decennium is dat de recensenten McCartney consequent de grond in boren terwijl het grote publiek hem niet in de steek laat. Wie nu achteraf terugkijkt naar deze periode ziet dat McCartney met Wings na een aarzelende start een hele trits solide hitsingles heeft gemaakt, die zijn veelzijdigheid illustreren. En in ieder geval één legendarisch album. Band On The Run is het beste wat je van een ex-Beatle mag verwachten.

In een terugblik op de pophistorie van de seventies merkt de redactie van deze bundel op dat Paul McCartney dit tijdperk dan misschien weliswaar moeizaam mag zijn gestart hij tegenovergesteld is geëindigd. Zo werd hij aanvankelijk beschuldigd van het voortbrengen van ‘edelkitsch’. Maar aan het einde van de jaren zeventig is Paul terug aan het firmament waar hij met de Beatles was. Hij staat dan te boek als de ‘duurst betaalde artiest’ en als de ‘meest succesvolle componist’.

Beste platen: RAM (solo) en Band On The Run (met Wings)

Wil je het bestellen? Maak dan gebruik van het bestelformulier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s