Macca update 26 januari 2021


TIJDELIJK NIET LEVERBAAR, NIEUWE EDITIE OP KOMST

De nieuwe podcast gaat over Driving Rain en Heather Mills.

Geoff Dunbar regisseerde een tekenfilmpje bij When Winter Comes. Het is een typische Mccartneycartoon: professioneel, fraai verzorgd maar wel erg lieflijk. Filmpje en song passen niettemin goed bij elkaar.

Ook is bekend geworden dat McCartney werkt aan een zesdelige documentaire met Rick Rubin. De laatste werkte succesvol met Johnny Cash in de nadagen van diens carrière. Ook werkte hij met Neil Diamond en de sobere manier van produceren deed diens werk beslist goed. Het is niet bekend of de samenwerking leidt tot een nieuw album of dat het beperkt blijft tot een reeks analyses van McCartney’s werk met de Beatles en solo.

De verkoop van het boek ‘Paul McCartney 50 jaar solo’ gaat boven verwachting. De eerste druk is nog beschikbaar. Wacht niet te lang, anders zal deze zijn uitverkocht!

Deze keer de reactie van Tiemen Fijlstra uit Leeuwarden. Bedankt Tiemen.

“Ik heb je boek met erg veel plezier gelezen. Ik vond het een mooi overzicht van Pauls solotijd. Ik ben vooral een liefhebber van zijn eerste platen en het Wingsmateriaal. Een voltreffer wat mij betreft is jouw conclusie dat zijn eerste plaat McCartney, veel beter was dan alles wat de andere Beatles tot dan hadden uitgebracht. De kritieken op Pauls soloplaat waren niet mals maar gewoon niet eerlijk. Nogmaals: een prima boek!”


Lees hier over de eerste vier delen van het boek:

het vierde decennium 2000 – 2010

Paul McCartney vindt als weduwnaar nieuw geluk bij Heather Mills, met wie hij dochterBeatrice krijgt. Dit geluk is van relatief korte duur en eindigt in een vechtscheiding. McCartney maakt zich druk over de terroristische aanslagen in New York, schrijft er een liedje over en staat aan de basis van een herdenkingsconcert. McCartney hoort tot de oude garde, met de Rolling Stones, Bob Dylan en Neil Young. Voor hen allen geldt dat ze nog steeds platen maken met weinig impact op de hitlijsten en graag optreden voor publiek dat wel warm loopt voor hun concerten.

Wat zich in de jaren negentig aftekent wordt in dit decennium voortgezet. De productie van nieuwe albums gaat op een lager pitje. Dit komt ten goede aan de kwaliteit. De verrassing mag er een beetje vanaf zijn, McCartney blijkt toch in staat om in dit tijdvak twee solide platen uit te brengen. Voor zowel Chaos And Creation In The Backyard als Memory Amost Full kan worden gesteld dat deze tot de betere soloplaten van Paul behoren.

De beroemde Paul McCartney, die gozer van de Beatles, is mijn alter ego. De gewone Paul McCartney staat ’s ochtends op, kleedt zich aan en zoekt een paar sokken zonder een gat erin.

Op het persoonlijke vlak komt het ook weer prima in orde, terwijl de scheiding van Mills nog niet formeel rond is, heeft Paul een relatie gekregen met Nancy Shevell die op dat moment zelf ook in scheiding ligt.

Beste plaat: Memory Almost Full


het derde decennium 1990 – 2000

Met het hervatten van live optreden, zet McCartney zijn eigen trend voor de langere termijn. Al is hij zijn hoogtepunt in dit opzicht gepasseerd, een Paul McCartney-concert blijft tot op de dag van vandaag een uitzonderlijke gebeurtenis. Dit ondanks zijn teruglopende vocale bereik en de (bijna 3 uur in beslag nemende) setlist, die gespeend is van enige avontuurlijkheid. McCartney begint dit decennium voortvarend met een zeer geslaagde registratie van zijn wereldtournee, Tripping The Live Fantastic, en is hij één van de eerste grote namen die een unplugged concert geeft voor de zender MTV. Ook daarvan verschijnt een zeer geslaagde registratie op cd.

In het midden van dit decennium werkt McCartney, met Harrison en Starr, aan de lijvige reeks Beatles Anthology en maakt hij volgens eigen zeggen opnieuw kennis met veel van zijn vroeger werk. Beatles Anthology leidt midden jaren negentig tot een ware Beatlesrevival. McCartney werkt in het kielzog van het Anthology-project samen met Jeff Lynne wat leidt tot één van zijn best ontvangen soloplaten Flaming Pie.

‘Ik ben eigenlijk heel gewoon. Ik heb dezelfde vreugde en hetzelfde verdriet als de meeste mensen’

McCartney legt zich in deze jaren toe op klassieke muziek, zoals Liverpool Oratorio, A Leaf en Standing Stone. Met Youth levert hij een technodance album en een ambientalbum, waar de gemiddelde McCartneyfan weinig affiniteit mee heeft.

Paul wordt geridderd en is voortaan Sir Paul McCartney. Maar dit decennium bevat ook het zwaarste jaar in Pauls leven. In 1998 overlijdt zijn geliefde Linda op veel te jonge leeftijd. Het is wrang; net als zijn moeder Mary wordt borstkanker Linda fataal.

Beste plaat: Flaming Pie

Wil je het bestellen? Maak dan gebruik van het bestelformulier.


het tweede decennium 1980 – 1990

De jaren tachtig staan bekend als McCartneys verloren jaren. Dat is een verkeerd beeld. Je kunt niet negeren dat hij met Tug Of War en in mindere mate Flowers In The Dirt goede albums heeft gemaakt. McCartney is uitgekeken op Wings. Het einde van de groep wordt eigenlijk gemarkeerd door zijn arrestatie aan het begin van de Japanse tour in januari 1980. McCartney wordt betrapt op het bezit van marihuana en brengt tien dagen door in de gevangenis. opgesloten en daarna vrijgelaten, zonder dat er een aanklacht werd ingediend. Later in 1980 wordt John Lennon vermoord in New York. Dat leidt opnieuw tot sentimenten die McCartney niet gunstig zijn gezind. Is zijn reputatie eind jaren zeventig hersteld, nu wordt hij weer (lange tijd) neergezet als een tweederangs muzikant die in de schaduw van Lennon staat. Het is een onterecht beeld waar Paul maar moeilijk overheen lijkt te komen.

McCartney is bevrijd van Wings en verkent met wisselend succes de mogelijkheden. Hij werkt samen met Stevie Wonder en Michael Jackson wat leidt tot grote, internationale hits. Hij maakt een bioscoopfilm (Give My Regards To Broad Street) die ongenadig flopt en lijkt dan uit het oog te hebben verloren dat de tijd van de Beatlesfilms lang achter hem ligt en dat zijn fans inmiddels ook volwassen zijn. Muzikaal zoekt hij daarna naar nieuwe impulsen waarbij zijn muziek ontoegankelijker wordt en hij langzaamaan zijn greep op de hitparades verliest.

We leiden onszelf naar een vreselijke holocaust, naar een wereld waar niets meer in het wild leeft. De mensheid zal de touwtjes in handen hebben, maar waarover?’ – Paul McCartney in Tour Programma 1989/1990

Pas aan het einde van de jaren tachtig besluit McCartney weer op tournee te gaan, na bijna tien jaren (op een incidenteel optreden na) in de studio te hebben gebivakkeerd.

Beste plaat: Tug Of War

Wil je het bestellen? Maak dan gebruik van het bestelformulier.


het eerste decennium 1970 – 1980

Wie begin jaren zeventig voorspelde dat Paul McCartney aan het einde van dit tijdvak te boek zal staan als de meest succesvolle ex-Beatle, zou zijn uitgelachen. McCartney is degene die tot op het allerlaatst heeft geprobeerd de Beatles bij elkaar te houden. Zijn onhandige promotie voor zijn eerste soloalbum waarbij (volgens McCartney zelf onbedoeld) duidelijk wordt dat de groep die de jaren zestig domineerde niet meer bestond, zal hem (erg) lang worden nagedragen door popjournalisten, recensenten een deel van de hard core Beatlesfans.

Zijn eerste soloplaat is een mooi stuk huisvlijt waarop hij alle instrumenten zelf bespeelt. Het is een plaat waarop merkbaar is dat de spanningen van de laatste jaren zijn weggevallen, we horen een McCartney die relaxed is en plezier heeft. Maar het is grotendeels een geïmproviseerd album, dat direct wordt vergeleken met het laatste werk van de Beatles. In die vergelijking delft McCartney het onderspit. McCartney besluit vervolgens, anders dan zijn vroegere collega’s, om een hele andere weg in te slaan. Met zijn tweede soloplaat RAM legt hij de basis voor het geluid dat zijn verdere werk in de jaren zeventig zal kenmerken: de Wingssound. McCartney doet ook wat hij de andere Beatles voorstelde, nog in september 1969, hij gaat met zijn nieuwe groep op tournee.

Een mens is de top, een dier ook’ – Paul McCartney in zijn song Wild Life.

Eerst kleinschalig, langs Engelse universiteiten. Hij bouwt dit op naar de grootschalige en ongekend succesvolle wereldtournee van 1975/1976. Wat typerend is in dit eerste decennium is dat de recensenten McCartney consequent de grond in boren terwijl het grote publiek hem niet in de steek laat. Wie nu achteraf terugkijkt naar deze periode ziet dat McCartney met Wings na een aarzelende start een hele trits solide hitsingles heeft gemaakt, die zijn veelzijdigheid illustreren. En in ieder geval één legendarisch album. Band On The Run is het beste wat je van een ex-Beatle mag verwachten.

In een terugblik op de pophistorie van de seventies merkt de redactie van deze bundel op dat Paul McCartney dit tijdperk dan misschien weliswaar moeizaam mag zijn gestart hij tegenovergesteld is geëindigd. Zo werd hij aanvankelijk beschuldigd van het voortbrengen van ‘edelkitsch’. Maar aan het einde van de jaren zeventig is Paul terug aan het firmament waar hij met de Beatles was. Hij staat dan te boek als de ‘duurst betaalde artiest’ en als de ‘meest succesvolle componist’.

Beste platen: RAM (solo) en Band On The Run (met Wings)

Wil je het bestellen? Maak dan gebruik van het bestelformulier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s